CHIPTUNING - Kysymyksiä

Onko Dieselbox tai tehoyksikkö sama asia kuin lastuttaminen/optimointi?

Dieselboksit, lisämuistit, tehoyksiköt ym.. ovat moottorin ohjauksen johtosarjaan lisättäviä komponentteja joiden tarkoituksena on muuttaa ja välittää ohjainlaiteelle virheellistä tietoa moottorin kuormitustilasta sekä syötetystä polttoainemäärästä.

Esimerkiksi:
EDC-jakajapumpun syöttömäärää säädellään ohjainlaitteelta tulevalla virtamäärällä. Jotta ohjainlaite voi hallita syöttömäärää tulee ohjainlaitteen saada tieto jakajapumpun antamasta syöttömäärästä. Syöttömäärään suhteessa olevaa ja takaisin kytkettyä jännitetasoa muuntamalla voidaan lisätä syöttömäärää ja sitä kautta moottoritehoa.
Common-Rail dieseleissä tehoyksikkö yleensä nostaa ainoastaan ruiskutuspainetta, vääristämällä ohjausyksikölle saapuvaa ruiskutuspainetietoa.

Lisäbokseilla voidaan lisätä karkeasti syöttömäärää koko kierroslukualueella, mutta ei ahtopainetta, muuttaa EGR-venttiilin toimintaa, ruiskutusennakkoa ym. ohjainlaitteen hienosäätämiä toimintoja. Joissakin ajoneuvoissa teho saattaa tehoyksikön virheellisen toiminnan vuoksi aiheuttaa vikatilan, tai tehon alenemisen.

  • kulutusnäyttö näyttää todellista alhaisempia lukemia. (ohjainlaite laskee kulutuksen ruiskutusajan ja paineen perusteella.)
  • Luistonesto/ajovakaudenhallintajärjestelmä saavat virheellisen tiedon moottorin vääntömomentista. (ohjainlaite laskee vääntömomentin perustuen ilmamäärään ja syötettytn polttoainemäärään.)
  • Automaattivaihteisto saa virheellisen vääntömomenttitiedon.
  • Vääntömomentin rajoitus vaihdetta vaihdettaessa ei toimi suunnitellusti johtuen virheellisestä vääntömomenttitiedosta.
  • Partikkelisuodattimen puhdistussykli ei toimi suunnitellusti.

Autostani mitattiin 245hp vaikka viritysohjelmalla luvataan 252hp. Onko ohjelmassa vika?

Ilmoitetut teho ja vääntömomentti ovat mittaustuloksia hyväkuntoisesta testiautosta.
Autoyksilöissä on eroja, ajomäärä, polttoainelaatu, testausympäristö ja mittalaitteet ym. tekijät aiheuttavat poikkeamia mittaustuloksissa. Tehodynamometrin absoluuttinen tarkkuus on parhaimmillaankin +-5%.
Turboahdetun moottorin suorituskyky määräytyy ahtimen tuoton perusteella, kun moottoritehoa lisätään niin ahtimen tuotto kasvaa maksimiarvoonsa. Äärirajoilla liikuttaessa tehoerot kasvavat, vaikka autosta saataisiin vakiona tehtaan ilmoittama teho voivat viritetyn moottorin arvot poiketa ilmoitetuista arvoista.

Autollani on ajettu 400000 kilometriä, kestääkö se ohjelmamuutoksen tuoman tehon ja väännön?

Moottorin kestävyyteen vaikuttaa enimmäkseen käyttö ja huolto, hyvän peruskunnon omaava säännöllisesti huollettu ehjä moottori kestää ohjelmistomuutoksella saatavan tehon ja väännön kasvun helposti.
Ajomäärä dieselmoottoreissa näkyy ensimmäisenä karstan muodostumisesta imujärjestelmään. EGR-järjestelmän kautta johdettu pakokaasu ja öljyä ja polttoainejäämiä sisältävä noki tarttuu imuputkistoon, imusarjaan ja sylinterikannen kanaviin. Ajanmyötä karstakerroksen paksuus rajoittaa moottorin ilmansaantia ja moottorin suorituskyky laskee. Paljon ajetuissa autoissa imusarja tulee puhdistaa karstasta ennen ohjelmointia.
Tehoa lisättäessä polttoaineen tarve lisääntyy. Polttoainepumppu ja suuttimet ovat polttoainejärjestelmässä kuluvimpia osia, joiden kunto vaikuttaa lopputulokseen. (lähinnä dieselmoottorit)

Annatteko tietoja virittämistänne ajoneuvoista?

Emme anna tietoja virittämistämme ajoneuvoista. Mikäli olet hankkimassa tai hankkinut meillä viritetyn ajoneuvon, tiedot ajoneuvosta ja virityksestä täytyy hankkia edelliseltä omistajalta. Edellisen omistajan saat selville Ajoneuvohallintokeskuksesta www.ake.fi

Ajoneuvossani on jo viritysohjelma. Voitteko muuttaa sitä?

Useimmissa tapauksissa voimme muuttaa viritysohjelmaa paremmin vastaamaan asiakkaan toiveita.
Emme voi asentaa uutta emmekä muokata vanhaa ohjelmaa seuraavissa tapauksissa:
  • Autossasi on revo tai mtm ohjelma. Pyydä kyseisen tuotteen jälleenmyyjää palauttamaan ajoneuvo alkuperäiseksi, tai pyydä ko. jälleenmyyjää tekemään muutostesi vaatima ohjelma.
  • Mikäli autoosi on joskus asennettu ns. testiohjelma, joka toimii esimerkiksi 4 tuntia. Pyydä testiohjelman asentajaa asentamaan autoosi alkuperäinen ohjelma. Testiohjelma ei palauta ajoneuvoosi alkuperäistä ohjelmaa testiajan loputtua.

Tuleeko auto muutoskatsastaa ohjelmoinnin jälkeen?

Kyllä. Ajoneuvo tulisi muutoskatsastaa ohjelmamuutoksen jälkeen.
Muutoskatsastukseen vaaditaan todistus muuttuneesta tehosta, sekä päästömittaus.
Päästömittauksia suorittaa &Consulting Oy.
Ajoneuvon muutoskatsastaminen on asiakkaan vastuulla.
Lisätietoja artikkelista: muutoskatsastus

Näkeekö diagnostiikkalaitteilla onko ajoneuvon ohjelmaa muutettu alkuperäisestä?

Ohjelmamuutos ei ole diagnostiikkalaitteilla suoraan nähtävissä.
Auton diagnostiikka toimii normaalisti myös muutosten jälkeen. Myös jälleenmyyjän huoltodiagnostiikka laitteet toimivat kuten ajoneuvon alkuperäisellä ohjelmalla.

Voiko ajoneuvoni ohjelmoida diagnostiikkaportin kautta?

Lähes kaikki vuosimallin 2000 ja uudemmat ajoneuvot voidaan ohjelmoida diagnostiikkaportin kautta.

Voiko ajoneuvon palauttaa alkuperäiseksi ohjelmoinnin jälkeen?

Voi, mikäli auton alkuperäinen ohjelma pystytään lukemaan ennen ohjelmointia.
Tallennamme alkuperäisen ohjelman ja palautamme sen takaisin kohtuullista korvausta vastaan.

Käykö moottori kuumempana ohjelmoinnin jälkeen?

Öljyn lämpötila nousee 2-5 astetta riippuen merkittävästi ajotavasta.

Lyheneekö auton moottorin ja voimansiirron elinikä lastutuksen seurauksena?

Ammattitaitoisen ohjelmistontekijän jäljiltä ajoneuvo toimii valmistajan asettamien normien sisällä. Suurin ajoneuvon elinikään vaikuttava tekijä on ajotapa ja säännöllinen huolto, riippumatta siitä onko auto lastutettu vai ei.

Tarvitseeko ajoneuvoon vaihtaa jarrut lastuvirityksen jälkeen?

Normaalisti 20-30 prosentin tehon kasvu ei ole niin paljon, että jarrujen vaihtaminen olisi perusteltua. Toisaalta normaalitehoisenkaan auton jarrujen päivittäminen parempiin ei ole haitaksi.

Voiko automaattivaihteisen auton lastuttaa?

Kyllä, ohjelmistojamme voit käyttöä myös automaattivaihteistolla varustelluissa autoissa.
Joihinkin ajoneuvoihin on oma ohjelmaversio automaatti- ja manuaalivaihteistoille.
Tarvittaessa myös automaattivaihteiston ohjelmisto päivitetään vastaamaan kasvanutta vääntömomenttia.

Mitä tarkoittaa ”Flash”?

”Flash” tarkoittaa ohjausyksikön muistipiirin (Flash muisti) kirjoittamista ajoneuvon diagnostiikkaportin kautta.

Voiko viritysohjelma "lastu" mennä vanhaksi, tai tuleeko ohjelmista uusia versioita?

"Lastulla" ei ole parasta ennen päiväystä. Ohjelmasta saattaa myöhemmin löytyä virhe, joka vaatii ohjelman päivittämistä. Muutoin viritysohjelman päivittäminen ilman mekaanisia muutoksia moottoriin on tarpeetonta.